Dikuasakan oleh Blogger.

Sabtu, 30 Jun 2012

Ulasan Filem: X Janda-Jandaku Gangster

Sinopsis X Janda-Jandaku Gangster

X Janda-Jandaku Gangster mengisahkan Hafiz merupakan seorang lelaki yang percayakan cinta, tetapi malang dalam percintaannya. Di awal zaman remajanya dulu, dia telah ditangkap basah sehingga menyebabkan dia dipaksa berkahwin dengan seorang perempuan yang berperwatakan tomboy. Sungguhpun tiada rasa cinta, persamaan yang ada pada mereka menjadikan hidup Hafiz gembira. Malangnya, selepas ibu Hafiz nampak bagaimana Hafiz dan ’isterinya’ sama-sama mengorat wanita lain, ’hubungan’ mereka itu akhirnya menjadi masalah. Hafiz melepaskan isteri pertamanya, dan menyerahkan tugas mencari isteri kedua, kepada ibu bapanya.

Ibu bapa Hafiz mencari pula seorang calon isteri yang taat dan patuh. Pada peringkat permulaannya, Hafiz memang suka sekali mendapat isteri yang suka melayannya, tetapi lama-kelamaan, dia rimas sekali dengan sikap isterinya yang semakin hari, semakin robotik tanpa sebarang perasaan. Jodoh mereka berakhir juga. Calon isteri ketiga Hafiz merupakan seorang wanita kaya dan sombong bernama Sophie. Mereka berkenalan kerana minat yang sama dalam bidang permotoran, tetapi, selepas Sophie mendapat tahu tentang rahsia Hafiz yang pernah berkahwin lain, ditambah pula dengan sikap Hafiz yang suka mengikis wangnya, hubungan itu diputuskan pula oleh Sophie. Hafiz menemui isteri keempat di kawasan litar yang sama. Wanda seorang gadis litar yang seksi, dan suka berterus terang tentang statusnya yang merupakan seorang janda. Hafiz tidak kisah akan status itu, tetapi apa yang mengejutkannya ialah perangai Wanda yang amat pengotor dan selekeh – berlainan sekali dengan imej seksi dan bersih Wanda di luar. Hafiz bertambah terkejut lagi apabila mengetahui Wanda mempunyai 6 orang anak daripada 3 bekas suami dari bangsa, negara dan keturunan yang berbeza. Hafiz tak tahan dan terus angkat kaki. Hafiz berkenalan pula dengan Ziana di dalam satu kemalangan jalanraya. Ziana seorang kerani akaun yang amat prihatin terhadap nasib binatang. Melihat betapa prihatin Ziana menjaga binatang peliharaan ini, Hafiz pasti bahawa Ziana mampu menjadi isterinya yang mithali.

Namun selepas perkahwinan, masalah berlaku lagi. Ziana memang pandai menjaga, tetapi Hafiz tertekan dengan sikap mengongkong dan queen controlnya. Dalam diam, Hafiz berkenalan dengan Arisa, seorang model sambilan. Kali ini, Hafiz percaya dia sudah menemui cinta sejati buat kali terakhirnya. Setahun berlalu semenjak Hafiz menjatuhkan talak ke atas Ziana, Hafiz pun memberanikan diri untuk melamar Arisa. Namun, Sophie yang berada semasa Hafiz melamar Arrisa enggan berputus asa. Dia mengumpulkan semua bekas isteri Hafiz untuk membalas perbuatan Hafiz itu. Arisa terkejut selepas mendapat tahu sejarah hidup Hafiz bersama-sama bekas isterinya. Dia enggan menerima Hafiz lagi, dan bersetuju untuk meneruskan perkahwinan terancang dengan lelaki pilihan keluarganya. Akibatnya, Hafiz jatuh ke gaung depresi. Bekas-bekas isterinya mula berbelah bahagi. Ada yang mahu membantu Hafiz mendapatkan Arisa sebagai isteri terbaru. Ada pula yang mahu memastikan Arisa tidak terus menjadi mangsa terbaru Hafiz. Siapakah yang berjaya? Siapakah yang layak mencintai siapa? Semuanya bakal terjawab dalam komedi romantik yang penuh bermesej ini.WAHHHHH! Orang dah berkurun tengok cerita ni, aku baru nak kasih ulasan aku cane? Sebenarnya aku dah lama tengok filem ni, download jek. Tak kuasa aku nak g panggung semata-mata nak tengok cerita standard drama yang boleh aku tengok kat kaca televisyen percuma jek. Masa aku dah siap download, aku siap tunggu 2-3 hari nak tengok sebab belum ada mood nak tengok Boleh ke macam tu? Macam bosan gitu http://matcuoi.com. Masa aku tengok tu siap menguap lagikhttp://matcuoi.com. So, pasti korang faham ke betapa kebosananya? Bagi akulah hanya pada 30 minit pertama jek boleh layan. Bila si janda-janda dan hero dia mula flash back macam mana mereka semua boleh bercerai. Bila masuk part janda-janda yang ada cuba satukan x-suami dia orang dengan kekasih baru x-suami dia orang. Aku dah mula bosan.... Aku forward2 sampailah habis. Keji tak? hahaha... tapi apa2 pun mana yang suka filem ni, sorry lah ek sebab mengutuk. Bagi aku kalau filem ni kalau versi drama dan ditayangkan di TV3 slot cerekarama atau kat Astro, mungkin boleh naikan rating TV kut. Kalau kat panggung macam... kena fikir sendirilah. Kita tengok filem kat panggung sebab nak kepuasan dari segi video, audio dan aksinya. Tapi, kalau filem cengini macam, tengok kat TV lagi okey kut... Sorry ek kalau ada yang terasa hehehe...


Mood semasa menonton filem ini:http://matcuoi.com
Mantap