Home » , , » jieazzmovie.net, ddmf.biz, syok.org, teamaryzs, dan teamhanna kini di tutup!

jieazzmovie.net, ddmf.biz, syok.org, teamaryzs, dan teamhanna kini di tutup!

Written By Hasrudi Jawawi on Isnin, 18 Mac 2013 | 1:01 PTG


Jumlah pelawat Posting ini:



Kepada pengemar movie atau lebih suka tonton movie yang di download dari hosting dan laman web percuma seperti aku berbanding menonton di panggung, pasti perasan yang web ste sharing video terkenal, terbaik dan terhebat masa kini iaitu jieazzmovie.net, ddmf.biz, syok.org, teamaryzs dan teamhanna sudah tiada di google atau Facebook. Asalnya aku tertanya-tanya apa sebab web ni tak boleh bukak. Aku ingat streamyx aku dah sekat web ni. Ala-ala website lucah gitu, kan. Kena banned oleh pihak streamyx... Bila aku kaji dan teliti, kesahnya, web site ni telah ditutup serta merta bermula minggu lepas ( 12 Mac 2013 - tarikh tebakkan).

Bagai nak gila aku set setting internet aku untuk unblock web site-web site yang diblock. Rupanya memang owner atau tauke kedai web site tu yang tutup bila keluar satu artikal pihak Polis Malaysia telah memberkas seorang lelaki dari Kulim Kedah atas kesalahan mengupload atau mengongsikan filem dan drama terbaru kepada pengguna internet serta merta melanggar undang-undang hak cipta. Tak pasa-pasal pihak polis datang rumah serbu. Tak ke ngeri jadinya. So, website-website lain yang menawarkan khidmat percuma ini dengan pantas terus menutup web site mereka bagi mengelak mereka diberkas oleh pihak berkuasa secara tiba-tiba. Nak baca artikal penuhnya? Boleh klik link di bawah.


So, agak sedihlah bila website macam ni dah ditutup bagi pengemar movie macam aku ni. Sedih ya amat sebab kalau nak tengok movie atau drama Melayu kena tengok kat TV atau beli DVD kat kedai. Yang pasti DVD tu aku akan dalam dilema nak beli yang Original atau yang cetak rompak. Sebab kang beli yang original, tak best, dah nyesal beli... adeh....  Cuma boleh download movie luar negara aje sebab download dari website orang luar. 

Tapi tak apalah, mungkin ini untuk kebaikan industri perfileman dan drama Malaysia. Tapi, bagi pendapat aku, kalau sesebuah filem  tu hebat, orang takkan download. Mereka akan tengok kat panggung. Ni, kalau tayang kat panggung sebulan dah keluar kat Astro First, tak ke namanya filem tak laku tu? Macam filem yang baru aku tengok Pada Satu Cinta Dahulu, yang aku rasa sesuai di bubuh dalam slot Cerekarama TV3 jek, yang kalau tak tengok pun tak nyesal. 

Bagi penggemar drama Melayu seperti aku, memang dah tak ada peluang nak download drama TV yang aku suka. Yalah, tak semua orang ada Astro. Tak semua orang berkelapangan waktu untuk menghadap TV 24 jam kan? Ada jugak benda lain nak kena buat. Lagi2 drama yang menarik yang waktu tayangannya waktu magrib, memang aku tak dapat tengoklah gamaknya. So, serta merta hanya mampu memendam rasa aje.

So, kalau pihak Polis Malaysia sudah berkuat kuasa sedemikian yang aku anggap wajar dilakukan, kepada pihak penerbit filem dan drama tu, please... buatlah drama yang best, filem yang menarik untuk kepuasan penonton supaya tak menyesal tonton di panggung. Kadang2 thriller bukan main menarik lagi, bila tengok cerita keseluruhannya... adeh...

Hal ni sama halnya dengan indusri penulisan novel jugak. Nasib baiklah novel tu, versi cetak, susah sikit nak cetak rompak. So, kalau menyeal beli pun boleh simpan atau jual pada yang berminat. Kalau filem tengok kat panggung tu, kalau nyesal tengok boleh calaim harga tiket dengan harga 50% kah? Tak, kan? So, pengarah dan penulis skrip, buatlah filem yang menarik ye? 

Tak mustahil jugak wujudnya e-novel atau bahan bacaan elektronik kini  yang semakin meluas, akan wujud laman web sharing percuma untuk ebook yang semakin berkembang sekarang. So, pihak Polis Malaysia juga perlu siasat sahring percuma di Youtube dan untuk ebook jugak. Aku jugak pernah ada pengalaman kena banned, bila video klip lagu terbaharu Dato' Siti Nurhaliza yang berjudul Galau aku share di Youtube sebelum lagu tu release di radio ERA, dalam masa tak sampai 24 jam, di Youtube, esok pagi2, dan kena banned dengan Sony Music Malaysia sebab langgar undang-undang hakcipta. Terus aku delete video tu dan kena jugaklah jawab soalan quiz dari Youtube mengenai hakcipta dan tonton video tentang hakcipta sebelum akaun Youtube aku diaktifkan balik. Risau jugak masa tu. Memandangkan itu baru kali pertama buat kesalahan, so, pihak Youtube memaafkannya dan beri peluang lagi. So, lepas ni tak nak dah upload apa2. Aku record sendiri video pokok-pokok, bunga-bunga, upload kat youtube... takut gak kalau tetiba polis datang rumah kan?

Apa-apa pun, Malaysia tetap ada undang-undang, sebagai manusia di muka bumi ni pun kita tetap terikat dengan undang-undang. Kaji dan siasat terlebih dahulu kesan baik dan buruknya sebelum kita melakukan sesuatu. Nyesal tak download Flower Boy Next Door episod terakhir minggu lepas. Sekarang dah tak dapat download dah... sedih!....

Kepada pengemar filem tempatan dan antarabangsa nak tengok filem secara online boleh tengok di laman web ini http://www.xesion-tube.com/ . Tapi untuk pengguna tab ada masalah sikit nak tengok full skrin sebab tak ada butang full skrin kalau tengok kat tab. kalau tengok kat lappy atau PC boleh. Loading laju jugaklah. Tapi malangnya, tak ada drama Melayu dalam web tu. Untuk filem-filem aje. Drama Korea, orang putih dan sebagainya memang tak ada. So, pengemar drama melayu, Korea dan antarabangsa seperti aku tak tau dah nak tengok kat mana kecuali kat Youtube. Tu pun lambat masuk Youtube.

JIEAZZMOVIE kini kembali aktif di laman web baru. Nak tahu web terbaru JIEAZZMOVIE yang baru? KLIK INI.


PENGUMUMAN - UPDATED - 18 Jun 2013

Malaysian Police Arrest Suspected Operator of Movie Piracy Site
During the arrest at the suspect's home, officers discovered a secret compartment that could only be accessed through a wardrobe, leading to a room containing sophisticated computer equipment.

Malaysian police have arrested a man suspected of running the media piracy site jiwang.org, which hosts links to illegal copies of music, TV shows and movies.

According to the Malaysian Ministry of Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism (MDTCC), jiwang.org is one of the most popular sources of pirated content online in Malaysia, and hosts links to popular Hollywood films including, Pitch Perfect, Rise of the Guardians, Snow White and the Huntsman, Prometheus, The Bourne Legacy, The Hobbit: An Unexpected Journey, Life of Pi, and A Good Day to Die Hard, and others.

STORY: 'Game of Thrones' Finale Breaks Piracy Record [3]

During the arrest at the 35-year-old suspect’s home in the state of Kelantan, officers discovered a secret compartment that could only be accessed via a wardrobe, leading to a room containing sophisticated computer equipment, an LED TV monitor, modem, router and wireless internet connection.

"We are happy that after extensive planning and investigation, we have finally arrested the suspect who we believe is behind the infamous site that is responsible for illegally sharing content," said Roslan Mahayudin, director general of MDTCC, in a statement. “For the longest time, they have used their website to distribute illegal content, denying the rights of content creators. Currently, the website is still up as we are conducting investigations on it."

The arrest is the second this year of a pirate media website operator in Malaysia. In March, the operator of popular illegal download host SYOK.org was arrested [1].

STORY: Malaysian Police Crack Down on Movie Piracy Site [1]

“The operation was a major victory for filmmakers and movie audiences. The rogue site, jiwang.org, has long operated without respecting the intellectual property of filmmakers and I know that many colleagues throughout the screen community will be pleased with this outcome,” said Norman Abdul Halim, honorary secretary of the Malaysian Film Producers’ Association, in response to the arrest. “We hope that the government will continue to address the issue and our screen industry will provide our full support.”

If convicted under the Malaysian Copyright Act, the suspect faces fines of $650–6,500 (2,000–20,000 Malaysia ringgit) for each infringing copy, or imprisonment for a term not exceeding five years, or both.

“This action sends a clear message to operators of such rogue websites that there is no place for them in Malaysia and we will continue to work with the Malaysian authorities to take them down,” said Mike Ellis, president and managing director of Motion Picture Association (MPA) in Asia Pacific, in response to the news. 

Jadi, buat masa ni segala laman web untuk mendownload movie telah ditutup. Tak tahu sama ada sementara waktu atau selamanya. Tak sangka, berpuluh ribu juga keutungan owner web tersebut hanya dengan menyewa ruang iklan.



PERHATIAN! RUDI ZONE tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri di bawah Akta Keterangan 114A 2012.

PAPA NAK MENANTU
*Baru*
RM 22.90

OPS! ZULAIKHA *Terlaris*
RM 27.90

CINTA AWEK DAN PAKWE
*Terlaris!*
RM 25.90

DIA BUKAN NABI
RM 21.50

CUCUR BAWANG DAN KOPI O
*Terlaris!*
RM 25.90

Share this article :
 
Support : Creating Website | Rudi Zone
Copyright © 2014. RUDI ZONE - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger